NMC Regional Center for National Faculty Development Gandhi Medical College, Secunderabad,

Name of the college: Malla Reddy Institute of Medical Sciences, Hyderabad.

Dates on which RBCW was conducted: 25/3/2021 to 27/3/2021

Observer for the Workshop: Dr. Vimala Thomas.

Program Coordinator : Dr. M. Jamuna Rani

Day 1

Day Time	Session	Objectives	Duration	Faculty
9:00	Introduction: ice breaking and Group Dynamics	Understand and apply concepts of group dynamics and team based functioning in teaching and learning	60 minutes	Dr. M. Hima Bindu
10:00	System's Approach, Principles of adult learning, Learning process	a. Use principles of adult learning in the teaching learning processb. Use the system's approach for instructional design	75 minutes	Dr. M. Ramani
11:30	Tea break Goals, roles and	a. define goals, roles and	45 minutes	Dr. M. Ramani
	Competencies: CBME*	competencies and explain the relationship between each other b. elaborate the principles of competency based learning		
12:15	The IMG – Goals, roles and Competencies	a. be sensitised to the goals, roles and global competencies as developed by the Medical Council of India	15 minutes	Dr. M. Jamuna Rani
12:30	Learning domains and progression of learning	a. classify and define learning domainsb. demonstrate a basic understanding of hierarchy of knowledge progression	30 minutes	Dr. M. Hima Bindu
13:00	Lunch		45 minutes	
13:45	Objectives - Writing objectives - Developing objectives from competencies, linking learning and assessment with competencies*	 a. differentiate competencies from objectives b. develop objectives from different competencies c. explain the relationship between objectives, learning and assessment 	60 minutes	Dr. Varun Gaiki

14:45	Workshop on writing objectives*	a. develop objectives from competencies and specify the domain and the skill level	60 minutes	Dr. Varun Gaiki
15.45	Tea Break			
16:00	Introduction to assessment	a. elaborate the principles and types of assessmentb. explain the utility of assessment	45 minutes	Dr. S. Naveen Kumar
16:45	Close			

^{*-} use AETCOM Module and Revised UG Curriculum for this session

Day 2				
9:00	Choosing a teaching method for objectives and competencies – Workshop	choose the appropriate teaching method for various objectives and competencies	90 minutes	Dr. Vimala Thomas
10.30	Tea Break			
10:45	Interactive and Innovative teaching methods including Large Group (Demo), Small Group (with demo) and appropriate use of media	 a. use the principles of interactive learning in a large group b. use the principles of interactive learning in a small group c. choose appropriate media for a given learning session 	105 minutes	Dr.Vimala Thomas Dr. Varun Gaiki
12:30	Writing a lesson plan	develop a lesson plan appropriate to the objectives and teaching learning method	45 minutes	Dr. M. Ramani
13:15	Lunch		45 minutes	
14:00	Assessment planning* and quality assurance, Writing the correct essay question, short answer question and MCQ	a. write an appropriate essay questionb. write an appropriate short answer questionc. write an appropriate MCQ	120 minutes	Dr. B. I. Navin Kumar
16:00	Tea break		15 Minutes	
16:15	Internal assessment and Formative assessment	develop a plan for internal assessment and formative assessment	40 minutes	Dr. B. I. Navin Kumar

^{*} use AETCOM module and Revised UG Curriculum for this session

9:00	Discussion on	a. demonstrate the ability to	60	
9:00	AETCOM Module: Reflection and Narrative	use the AETCOM module for Basic Course in MET to be held	minutes	Dr. M. Ramani
	rananve	b. demonstrate the ability to write reflection & narrative on AETCOM Module c. demonstrate readiness to launch AETCOM module		
		in own college		
10:00	Matching assessment to competency, objectives and learning Workshop - Choosing the right assessment	choose the right assessment method for a given objective/ competency and learning method	60 minutes	Dr. M. Hima Bindu
11.00	Tea Break		15 minutes	
11:15	Effective clinical and practical skill teaching	a. teach skills effectivelyb. teaching skills at the workplacec. use a skills lab effectively	60 minutes	Dr.NVN Reddy
12:15	Assessment of clinical and practical skills	a. assess skills effectively b. assess skills at the workplace c. use a skills lab to assess competency in skills d. design a skills assessment station	60 minutes	Dr. NVN Reddy
13:15	Lunch		30 minutes	
13:45	Assessment of clinical skills (cont.)		60 minutes	Dr. NVN Reddy
14:45	Improving SDL through technology	a. promote self directedlearning (SDL) in studentsb. use technology to improve self directed learning	30 minutes	Dr. M. Jamuna Rani
1515	Tea Break			
15:30	Feedback	provide effective feedback to students	30 minutes	Dr.Vimala Thomas
16:00	Educational networking for growth	a. understand avenues for growth in education b. create networks in education	45 minutes	Dr. Hima Bindu.
16:45	Closing and Valedictory.			

MALLA REDDY INSTITUTE OF MEDICAL SCIENCES

(SPONSORED BY CHANDRAMMA EDUCATIONAL SOCIETY)

Suraram 'X' Road, Quthbullapur Municipality, Hyderabad-500 055. E-mail:mallareddyhospital@gmail.com mrims.2012@gmail.com

www.mrims.org

Tel: 9676017777, 9676027777

MEDICAL EDUCATION REVISED BASIC COURSE WORKSHOP.

<u>Summary of the Workshop</u>.

Revised basic course workshop was conducted Medical Education Unit of Malla Reddy Institute of Medical Sciences, Hyderabad from 25/3/2021 to 27/3/2021. 30 Faculty members of Preclinical, Paraclinical and Clinical departments participated .All the Participants actively involved in all the Sessions by following the SMS precautions.—Social distancing, Masks and using sanitizer. Pretest and Posttest was given on the first day and third days respectively.

Dr. V. V. Sastry, Dean of MRIMS, Dr. Rajasree, Vice Principal were present during the Inaugration Program and Welcomed the Participants.

Dr. Vimala Thomas, Professor and HOD of Community Medicine of Gandhi Medical College and presently the Director of Telangana Institute of Medical Sciences, Gachibowli was the Observer for the workshop appointed from NMC.She conducted Session on Interactive and Innovative Teaching methods. Dr. NVN Reddy, Professor and HOD of General Surgery and Convenor of Medical Education, Regional Centre of Medical Education, Gandhi Medical College was the Special Invite on the 3rd day of the workshop and he conducted session on Effective Clinical and Practical skills and also on Assessment methods.The other Resource Faculty were Dr. M. Ramani. Academic Dean, Dr. M.Jamuna rani, MEU Coordinator

and ME members Dr. B. I. Navin Kumar, Dr. S. Naveen Kumar and Dr.M. Hima Bindu.

Feedback regarding the Content of the topics and other arrangements was taken in Daily evaluation forms.

The Participants expressed that the workshop was very well organized and Conducted. They mentioned in the feedback forms that attending this workshop was very useful to them as they learnt many aspects introduced in the New CBME Curriculum.

Finally, the Program Concluded by analysis of the Pre-Post test Scores and distribution of Certificates to all the Participants and The Resource Faculty by Dean and Convenor of Regional Centre for Medical Education.

Dr. M. JamunaRani Dr. M. Ramani Dr. V. V. sastry

M. E. Cordinator Academic Dean Dean.

















